Naar boven

Wie heeft de broek aan?

Door Menno Steenstra - 28 januari 2014 - Casual , Jeans

Wie heeft de broek aan?


We vragen ons stiekem allemaal wel eens af wie er thuis de broek aan heeft. Maar wat wij bij Lodewijk Mode voor Mannen nog veel interessanter vinden, is hoe wordt zo'n broek nu eigenlijk gemaakt? Uit hoeveel delen bestaat een broek? Heb jij je dat ook wel eens afgevraagd? Nee? Het antwoord gaat je verbazen! Deze blog zit vol met leuke feitjes en maakt je wijzer over het productieproces van een broek en wat daar allemaal bij komt kijken!

 

De informatie over het productieproces van een broek is verkregen van Meyer Hosen. Een leverancier met wie Lodewijk Mode voor Mannen al vele jaren samenwerkt. Het bedrijf, dat wereldwijd in ruim 35 landen broeken levert, staat voor vertrouwen en produceert onder een fairtrade certificaat.

 

Terug naar hoe die broek gemaakt wordt…


Het productieproces begint bij de patroonmaker van het merk zoals een PME, G-STAR, MAC of Vanguard. Het patroon voor de te produceren broek wordt gemaakt op basis van de wensen van de ontwerper of bepaalde specificaties zoals de bekende opgestikte broekzakken van de PME AVIATOR JEANS. De patroonmaker houdt daarbij rekening met het gewicht van de stof, het krimpen van de stof na een eerste wassing en eventueel de menging van verschillende garens, zoals het geval is bij de spijkerbroeken gemaakt met ‘’Stretch-Denim’’

 

Een patroon voor een zo genoemde 5 pocket broek, bestaat uit ongeveer (?) onderdelen. Zo’n 5 pocket broek heeft aan de voorzijde 3 en aan de achterzijde 2 pockets (broekzakken). De 3e pocket aan de voorzijde noemen we ook wel de coinpocket. Het zakje waarin kleingeld bewaard kan worden. De hoofdsnijder, of zoals tegenwoordig vaak gebeurt met een computerprogramma, berekent per onderdeel de juiste verhoudingen voor de uitsnede.

 

Zoals onze modeadviseurs in Franeker vast wel eens aan je hebben verteld, wordt ondanks de geavanceerde technieken een broek nog steeds niets door een en dezelfde machine gemaakt. Alle onderdelen worden daarom apart van elkaar uitgesneden. Ongeveer 100 lagen (denim)stof worden tijden het snijden op hun plek gehouden door kleine gewichtjes. Om te voorkomen dat een grotere broekmaat een veel te kleine broekzak wordt aangenaaid, wordt iedere onderdeel van de broek met een speciaal stuk krijt gemerkt.

 

Voor het maken van 1 broek wordt, volgens horen en zeggen, het volgende gebruikt:  

1,6 meter stof
honderden meters garen
6 rivets
1 of soms 5 knopen
4 labels; en 
optioneel een rits.
 

Over hoeveel broeken praten we dan per dag? Een doorsnee productiedag levert gemiddeld 2500 broeken op. Na het productieproces volgt de methode waarop gewassen wordt. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld stonewash.

‘’Feitje; om 15 broeken te voorzien van een stonewash is 150 KILO pumice stenen nodig’’.

 

Win een broek naar keuze!*


Om het nog iets leuker te maken, hebben we een prijsvraag aan dit onderwerp gekoppeld. We hebben namelijk iets weggelaten in onze blog. En jij mag dit invullen. De prijsvraag is: Uit hoeveel onderdelen bestaat een 5 pocket broek? Geef via facebook je reactie. Degene met het juiste antwoord of die er het dichtste bijzit die wint een broek naar keuze!*

 

* Je wint een broek naar keuze t.w.v. maximaal € 100,-. Je mag 1 antwoord per persoon geven. De persoon die het juiste antwoord geeft of er het dichtste bijzit wint de prijs. Bij meerdere goede antwoorden wordt de prijs verloot onder de goede inzendingen. De prijswinnaar wordt zaterdag 1 november om 17.00 uur bekend gemaakt.