Naar boven

Duurzaamheid in de winkel van de toekomst

Vele gezichten van duurzaamheid

Duurzaamheid in een winkel kent vele gezichten. Een van de letterlijk meest in het oog springende onderdeel is de verlichting. Het verbruikt verreweg het grootste deel van de energie kosten en ook vervanging van de lichtbronnen is duur maar niet duurzaam. De verlichting in een winkel is vaak een ondergeschoven kindje. Je loopt recht in een lamp, waardoor je voor een kwartier je zicht verliest, of je krijgt de kriebels van het felle witte licht van TL Buizen. De sfeer in een winkel wordt dus voor een groot deel gemaakt door de verlichting. Dit luistert erg nauw, want ook de artikelen in de winkel kunnen anders lijken door verschillende soorten verlichting. 

Er zit ook een keerzijde aan verlichting! Je kunt er namelijk, op het gebied van duurzaamheid, hele mooie resultaten mee boeken. Tijdens onze laatste verbouwing in 2012 is een groot gedeelte van onze winkel al voorzien van LED verlichting. De halogeenspots werden destijds vervangen voor warm wit licht in de vorm van LED. Omdat LED verlichting destijds nog niet sfeer in onze winkel kon brengen die wij voor ogen hadden, hielden we naast de LED spots nog steeds gasontladingslampen ter compensatie. Maar dat is anno 2019 absoluut niet meer nodig. Onze nieuwe winkel wordt dan ook volledig voorzien van LED verlichting. Daarbij houden we rekening met verschillende sferen en streven we ernaar om ieder merk en zijn eigen merkbeleving tot zijn recht te laten komen met de juiste verlichting.

De grootste drijfveer voor het aanbrengen van LED verlichting in onze winkel is het duurzaamheids-etiket dat hier aan hangt. Een LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Door dit lage verbruik heeft LED-verlichting dan ook een veel geringere  CO2 uitstoot.

‘’Een klein rekensommetje; 1 LED-lamp die 1 uur brand, stoot gemiddeld 70kg minder CO2 uit dan een gloeilamp. Wanneer onze winkel van 09:00 tot 18:00 geopend is resulteert dit al in 630kg minder CO2 uitstoot dan een gloeilamp. Vermenigvuldig dat getal nog eens met de het totale aantal lampen dat in onze winkel hang en je komt op een prachtig resultaat!’’

Andere maatregelingen

Naast verlichting nemen we ook een aantal andere maatregelen om duurzamer te ondernemen. Zo kiezen we voor sensoren op de kranen en handdrogers in de toiletten. Daarmee reduceren we het watergebruik en gaan we de strijd aan met papierverspilling.

Benieuwd hoe het er uitgaat zien? Bekijk hier de nieuwe look van onze winkel!