Betaald parkeren in Franeker is veranderd

Door Menno Steenstra - 08 juni 2015 - Winkel

Franeker heeft nieuwe betaalautomaten. Niet erg spannend nieuws, zou je denken. Maar toch brengen we je even op de hoogte, want niet alleen de werkwijze van de automaten is veranderd, ook de betaalwijze.

 Betalen met je pinpas

De grootste wijziging is dat betalen met muntgeld niet meer kan. Je kunt vanaf nu alleen nog maar met je pinpas en mobiel parkeren betalen. Ter overbrugging is er tijdelijk nog een parkeerautomaat op de Voorstraat (ter hoogte van bakker Siesling) en op de Sjaardemastraat waar je met muntgeld kunt betalen. Maar het slim om jezelf alvast aan te leren met je pinpas of mobiel te betalen. Voor het pinnen is geen pincode nodig. Hieronder leggen we je in het kort uit wat mobiel parkeren precies inhoudt.

Mobiel parkeren in Franeker

Met mobiel parkeren betaal je via de telefoon. Je dient je hiervoor eenmalig bij een parkeerprovider aan te melden. De provider kies je zelf. Het grote voordeel van mobiel parkeren is dat je de parkeertijd van te voren niet meer hoeft in te schatten. Je betaalt dus nooit te veel én je voorkomt parkeerboetes. Het is namelijk mogelijk om via je telefoon een waarschuwing te ontvangen vlak voordat de maximale parkeertijd is verstreken. Je komt dus nooit te laat (tenzij je het bericht negeert natuurlijk!).

Hoe werkt mobiel parkeren?

Stap 1: Sluit een contract af met een provider naar keuze.

Stap 2: Parkeer de auto en belt of sms de locatiecode naar de gekozen provider. Bij bepaalde providers kan je ook een app gebruiken voor het aan- en afmelden. Dit nummer heeft vier cijfers en staat boven op de parkeerautomaat. Na het doorbellen of sms-en start de betaling van parkeergeld direct.

Stap 3: Voordat je wegrijdt bel of sms je naar hetzelfde nummer om je af te melden of je gebruikt de eventuele app. De betaling van het parkeergeld stopt dan direct.

Stap 4: De parkeerkosten worden betaald via de door jou overeengekomen verrekenmethode.

Welke providers zijn er?

De keuze voor een provider maak je zelf. De dienst is nagenoeg altijd hetzelfde, maar de werkwijze, kosten en aanbiedingen kunnen verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende providers:

ANWB
MKB Brandstof
Multi Tank Card
My Order
Parkline
Parkmobile
SMS Parking
Sunhill
Yellowbrick